В. Симеонов: Ако ГЕРБ не промени Изборния кодекс, няма да се разберем

ГЕРБ няма да променя Изборният кодекс и ГЕРБ няма да бъде вносител на подобни проблеми в него, каза пред журналисти в НС вчера председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с ръководството на Патриотичния фронт, от където поставиха седем условия за подкрепа на кабинета. Една от точките бе именно промени в Изборния кодекс.
В момента всяка една промяна на Изборният кодекс, направена от която и да е политическа сила, ще доведе до политически безсмислен дебат в българския парламент, смята Цветанов.
Според него ГЕРБ знаят, че трябва да се направят промени в Изборния кодекс, но три месеца преди старта на предизборна кампания веднага ще започнат спекулации за това как ГЕРБ или мнозинството в парламента иска да направи промяна точно в 12 без 15.
Цветанов посочи, че въпросите по темата за Изборен кодекс трябва да бъдат отправяни към Мая Манолова от „БСП лява България“, защото в момента има приет изборен кодекс от 42-ро НС под вещото й ръководство.
„За всички дефекти и дефицити, които се констатират, трябва да се отправят въпросите към нея“, обясни той.
Ако ГЕРБ не промени Изборния кодекс, няма да се разберем с управляващите. Изборният кодекс е камъкът, който може да обърне всичко, категоричен бе тази сутрин съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той отново настоя зка вдигане на прага за преференциално гласуване на 50%, защото иначе в малките общини хора ще могат да излизат на челни позиции с минимален брой гласове.
Диалогът върви, работата не върви, коментира в интервю за БНТ Симеонов по повод на вчерашния ултиматум, който постави на ГЕРБ със заканата, че ПФ ще оттегли подкрепата си за управлението.
Симеонов уточни, че за 7 месеца управление още нищо не е свършено и наблегна на борбата с битовата престъпност. „Хората пъшкат, страдат и реват“, обясни Симеонов по повод на събитията в Гърмен, за които обвини бившия кмет Ахмед Башев. Той заяви, че ако не се вземат спешни мерки, последствията могат да се видят във всяко друго място в България.
Вчера Цветан Цветанов заяви, че в рамките на предстоящата седмица ГЕРБ ще подготви становище по всички тези точки. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.