В Световния ден на водата химици спасяваха Аралско море

Забавна образователна игра „Пътешествието на капката” имаше в разградската ПГТХТБ „Мария Кюри” в Световния ден на водата.

Учениците се разделиха на три отбора и се отправиха на пътешествие за събиране на капчици вода, с които да напълнят изчезващото Аралско море. Те тръгнаха от различни точки на света и по предварително нарисувана карта на света се придвижваха към целта. Всяко тяхно движение за придвижване бе разрешавано след като отговорят на въпрос, свързан с водата. По своя път напред отборите трябваше да преодолеят и по две препятствия: Ниагарския водопад, пустините Сахара и Виктория, реката Хуан Хъ, планината Урал и пространствата на Гърция.

Това ставаше съответно с превоз, придобит чрез пукане на балон, в които пътешествениците откриваха за начин на придвижване от камила, през джип, та чак до самолет. По своя път напред отборите събираха капчици вода от Сан Франциско, Перу, Египет, Китай, Полша, Ню Йорк, Тайланд, Португалия, Монголия, Турция, Москва. Накрая всеки екип трябваше да демонстрира пред публиката и журито химичен експеримент, в който като разтворител участва химичното съединение вода. Получиха се изумителни цветни резултати, които учудиха публиката с това, че безцветната вода може да стане незаменим участник в невероятно красиви цветни химични реакции.

В Деня на водата в гимназията бяха обявени и наградени първенците в конкурсите за научни доклади и рисунка в рамките на „Седмицата на водата”.

Севдалина ПЕТКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.