В Русия откриха първия паметник, посветен на вежливите хора

Първият паметник в Русия, посветен на “вежливите хора”, бе открит на 6 май в град Белогорск, Амурска област. Скулптурата с височина 1.8 метра, изобразяваща руски войник с коте в ръце, беше поставена за Деня на Победата, съобщава ТАСС.
Паметникът официално беше открит от губернатора Александър Козлов и от кмета на Белогорск Станислав Милюков. На церемонията присъстваха жителите на града, ветерани, представители на Източния военен окръг и гости от съседните райони.
Монументът е поставен на централния площад на Белогорск, за да може повече хора да се сниман с него. Около паметника се разполага парково пространство. Паметникът беше открит ба фона на банери с неговия прототип – снимки от серията “Вежливите хора,” които изобразяват войник , държащ малко коте в протегната си ръка.
Паметникът е създаден от частни дарения. Произведен е в завода в уралския град Касли.
„Вежливи хора“ е устойчив израз, с който се обозначават военнослужещите, действащи в Крим по време на „Кримската пролет“ през март 2014 г. „Вежливи хора“ се превърна не само в гаранция за свободното волеизявление на жителите на полуострова, но и в нов символ на руските Въоръжени сили, което на свой ред предизвика колосален подем на патриотичните настроения сред руските граждани на различна възраст и социално положение.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.