В Разград предстои Националният конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов”

На 8 и 9 април в Разград отново ще има празник на клавирното изкуство. Предстои Националният конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов”. Негови организатори са Община Разград, Народно читалище „Развитие 1869” и къща музей „Димитър Ненов”.
Целта на този форум е да открива млади таланти, да съхранява и популяризира творчеството на големия клавирен виртуоз, както и да свързва и създава приятелски отношения между талантливите млади пианисти.
Конкурсът е адресиран към всички деца и младежи, които изучават пиано в музикални школи, школи по изкуствата, музикални паралелки, при частни педагози. По статут конкурсът се провежда в следните категории:
Индивидуални изпълнители:
Първа възрастова група – до втори клас включително
Втора възрастова група – трети и четвърти клас
Трета възрастова група – пети, шести и седми клас
Четвърта възрастова група – осми, девети и десети клас
Пета възрастова група – единадесети и дванадесети клас.
При клавирните дуа статутът определя две възрастови групи: от първи до седми клас и от осми до дванадесети клас.
Журито на конкурса е съставено от изявени музикални педагози, като негово право е да определи кои от наградените участници и с кои произведения ще участват в Гала-концерта.
Наградният фонд е 2000 лева. И тъй като уникалното в конкурса е всеки участник да изсвири задължително творба на известния български пианист, ще бъде връчена Специална награда и от къща музей „Димитър Ненов” за най-добро изпълнение на произведение на патрона на конкурса. А Народно читалище „Развитие 1869” ще връчи награда за най-високи педагогически постижение. Всички участници ще получат диплом за участие.
Документите се изпращат до 30 март 2017 г. на адрес: Народно читалище „Развитие 1869” – ул. „Антим I” № 1, п.к. 48, 7200 гр. Разград или на e-mail: m.shkola.rz@abv.bg. Телефон за връзка: 0897970123 – Деян Денчев.
Таксата за участие за категорията „Индивидуални изпълнители” е 30 лева, а за категорията „Клавирно дуо” е в размер на 40 лева, като се заплаща на място, при регистрацията на участниците.Конкурсът за млади пианисти винаги тръгва от родната къща на Димитър Ненов. И този път традицията ще бъде спазена. Стартът на форума ще бъде даден на 8 април 2017 г. от 10.00 часа в къща музей „Димитър Ненов”. А после талантите ще се отправят към залата на Разградска филхармония, за да покажат своите умения.
Изявата винаги е предизвиквала интереса на млади клавирни изпълнители и музикални педагози. В миналото издание, което се проведе на 2 – 3 май 2015 г., се включиха 37 участници. Журито беше изумено от таланта на 16-годишния тогава Емануил Иванов от Пазарджик и му присъди Извънредна награда. Много от ценителите на клавирното изкуство още си спомнят как със своето изпълнение той спря дъха на публиката… А Специалната награда за изпълнение на произведение на Димитър Ненов остана в Разград – заслужено я получи Сезер Емиров за виртуозното си изпълнение на „Прелюд” и „Песен” из „Миниатюри”. Организаторите се надяват, че и този път ще покажем, че пазим паметта за големия композитор, пианист и педагог – Димитър Ненов.
/e-Razgrad/

На снимката: Емануил Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.