В разградската библиотека бе представена книгата „Бивши хора” от самите автори

В Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград бе представена книгата „Бивши хора” от самите автори – проф. Вили Лилков и разследващият журналист Христо Христов. Бестселърът е на издателство „Сиела” и е спонсориран от Никола Николов. Книгата е посветена на хора, класифицирани от тоталитарния режим като истинския класов враг на комунистическата власт в България. Тяхната съдба остава незаслужено непозната близо три десетилетия след началото на демократичните промени. Изследването разкрива мащабите, формите и продължителността на репресиите, чрез които са заличени цели съставни части от българското общество, неподатливи на социално-икономическия експеримент на тогавашната власт от 1944 до 1989 г. В залата присъстваха общественици, учители и заинтересувани хора, чиито семейства попадат под графата „бивши хора”.
Проф. Вили Лилков сподели, че повод за написване на книгата е личното му дело за оперативна разработка в Шесто управление на ДС заведено с мотив „противодържавна агитация и пропаганда“, както и поради това, че произхожда от семейство на хора, засегнати от народната власт. Проучва задълбочено архивите на ДС и се запознава със стотици документи, доказващи репресивната политика срещу бившите хора и техните наследници.
Христо Христов е разследващ журналист със солиден професионален опит в тази насока. Той е основател на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com, посветени на преодоляването на комунистическото минало в България. Представи пред публиката данни и факти за различните периоди на социалистическия отрязък от неотдавнашната ни история. Говори за Народния съд, концлагерите в България, за практиките в Белене и за потушаването на горянското движение.
По време на срещата няколко разградчани споделиха личните съдби на родители и по-възрастните представители на семействата си, съпрузи и роднини репресирани или преследвани през годините, най-вече николапетковисти и свещеници. Христо Христов обеща да пусне тези нови открития в сайтовете си и да влязат в следващите книжни издания.
Гостуващите представиха новите си планове и проекти за написване на продължение на книгата и за книга, специално за възродителния процес.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.