В очакване на Коледа…

Снощи в залата на къща музей „Димитър Ненов” в Разград беше представен камерен концерт „В очакване на Коледа”. Макар и не многобройна, публиката имаше възможността да се наслади на изпълненията на виртуозите от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов”, която е част от Театрално-музикалния център.
Публиката имаше удоволствието да слуша изпълненията на струнен квартет в състав Галина Коцева, Румяна Маркова, Наталия Кющерова, Мариана Пашкунова, на духов квинтет в състав Павел Панов, Надежда Черниш, Ралица Митева, Людмил Брунков, Станимира Петкова, на цигулковото дуо на Мила Иванова и Божанка Савова и солови изпълнения на тромпетиста Илия Рибицов.
В първата част на концерта беше представено творчеството на композитора Александър Христов, който също присъстваше в залата. Възпитаник на Българската държавна консерватория, в основата на творчеството му е българският песенен фолклор. Александър Христов има изключително богата творческа биография. Автор е на творби за духов секстет, за струнен оркестър, на множество хорови песни, обработки и хармонизации за солови песни със съпровод на оркестър от народни инструменти, оркестрови произведения, музикално-танцови постановки, аранжименти на ортодоксална музика.
Главен художествен ръководител е на Капанския ансамбъл в Разград от 1971 до 1998 г. С тази формация е изнесъл повече от 2000 концерта и участия в международни фестивали и конкурси не само в България, но и 15 страни в Европа, Америка, Азия и Африка. Записал е над 50 заглавия в Българското национално радио и Радио Шумен. С „Балкантон” има реализирани две дългосвирещи грамофонни плочи, аудиокасети, компактдиск, както и компактдиск с импресарска къща „Парадокс” – Холандия.
В програмата на снощния концерт бяха включени произведения на Александър Христов, Фр. Лехар, Дмитрий Шостакович, Скот Джоплин, Карлос Гардел, Дашкевич, Исак Албенис. „Фойерверковата музика” на Хендел, „Рагтайм” на Джоплин допринесоха за повдигане на празничното настроение. В края на концерта публиката с чаша вино в ръка истински се радваше на преживяването с върховите ноти на тромпета на Илия Рибицов.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.