В ОУ „Тургенев” обявиха летен маратон на четенето с награди

На тържество по повод завършването на основно образование на четвъртокласниците от ОУ „Тургенев”, СНЦ „Одисея” и книжарница „Bookpoint” – Разград обявиха началото на летен маратон на четенето. Идеята е учениците да бъдат поощрени да не се разделят с книгите и през голямата ваканция. До момента дейността на СНЦ „Одисея” е в полза на социално слаби и нуждаещи се от подкрепа деца. Проектът „Летен маратон на четенето” обаче е насочен към всички ученици, които обичат да четат.
На четвъртокласниците бяха раздадени читателски дневници за момичета и момчета, осигурени от партньорите по проекта. В тях децата намериха списък с книгите, които трябва да прочетат през лятото, за да могат по-уверено да влязат в часовете по литература през следващата учебна година. Учениците получиха и списък с препоръчителни и атрактивни заглавия, които да ги забавляват в горещите летни дни. Организаторите им обясниха как да участват в състезанието „Летен маратон на четенето”, което, освен прочит на най-много книжки, включва и попълване на читателски дневник. Според правилата на надпреварата децата трябва да си изработят сами най-красивия и интересен книгоразделител и да направят снимка на най-интересното място, на което са чели книжка през лятото. Те получиха творческата задача да нарисуват най-интересното си преживяване през ваканцията и да влязат в ролята на писатели, като го опишат под формата на разказ.
Шампионите от летния маратон на четенето ще бъдат определени в началото на новата учебна година от специална комисия, а наградите ще бъдат 10 ваучера за покупка на книги и учебни помагала на стойност от 10 до 50 лв.
Още една приятна изненада за Тургеневци бяха приготвили от СНЦ „Одисея” и книжарница „Bookpoint”. Те им подариха и 15 нови книжки на стойност 120 лв, за обновяване на фонда на училищната библиотека. Така децата ще имат за четене най-новите детски, криминални, приключенски, романтични романи и дори истории на ужасите.
Беше отправен призив към всички ученици да донесат в училищната библиотека книжки, които вече са прочели или за които вече са пораснали, за да могат и техните другарчета да ги прочетат. Първа в инициативата се включи госпожа Снежана Желязкова – учител и писател, която подари на библиотеката своите „Плетени мисли”, „Букварче за родители” и „Благодаря ти, животе!”.
Силвия Вълева – председател на УС на СНЦ „Одисея”, поздрави учениците с успешното завършване на основното им образование и им пожела весело лято, с успешен летен маратон на четенето.
Севдалина ПЕТКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.