В Кубрат отбелязаха Деня на храбростта

По традиция в Кубрат бяха отбелязани Гергьовден, Деня на храбростта и празника на Българската армия. Тържеството започна пред паметника на загиналите във войните в градския парк „Омол“. На него присъстваха заместник-кметът на община Кубрат Снежана Георгиева, председателят на Областния съвет на ветераните от войните в Разград Стоян Великов, председателят на Областния съвет на пенсионерите Радослав Няголов, председателят на общинския съвет на ветераните от войните Стоян Ангелов, бившият кмет на Кубрат Пеци Пецев. Тук бяха и двама, от останалите трима живи участници във Втората световна война от Кубратска община Стоил Енчев от Кубрат и Салим Шабан от с. Сеслав. Присъстваха и членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на пенсионерски клубове, деца, ученици и граждани.
Празникът бе открит от секретаря на читалището Гинка Денчева. Приветствени слова произнесоха Снежана Георгиева, Стоян Великов, Стоян Ангелов. Прозвуча стихотворението „Моите песни“ от Иван Вазов. Двамата ветерани, заедно с неприсъстващия фронтовак Иван Вълков от с. Бисерци, бяха наградени с юбилейни медали, по повод 70-годишнината ог победата във Втората световна война. А Стоян Ангелов подари на градския музей албума „Българските ордени и медали“, връчен му от министъра та отбраната на Република България.
Официално бе открито и поставеното до паметника военно оръдие /гаубица/, получено от военния завод „Терем“ във Велико Търново. За доставянето му заслугата е на Пеци Пецев, Стоян Ангелов и на председателя на общинския съвет на офицерите и сержантите от запаса и резерва Борис Пенев., които също получиха отличия. Всички присъстващи се снимаха за спомен пред оръдието.
Накрая за децата имаше гергьовска люлка през сградата на общината, а за всички – подходяща музика от оркестър „Славяни“ към читалището в града.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.