В Бразилия беше открита процедура по импийчмънт срещу президента Русеф

Говорителят на долната камара на Конгреса на Бразилия е открил процедура по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф, предаде Би Би Си.
Процедурата се базира на твърденията, че Русеф е нарушила закона в управлението на бюджета за миналата година, каза Едуардо Куня.
Въпреки преизбиране й през миналата година, популярността на Русеф се срина на фона на корупционния скандал в държавния петролен гигант Petrobras.
„Бях възмутена от решението“, каза Русеф в телевизионно обръщение. „Аз не съм извършила никакво неправомерно действие“, добави тя.
Русеф, която по-рано свика спешна среща на кабинета, каза, че е убедена, че предложението за импийчмънт ще бъде отхвърлено.
Две трети от долната камара трябва да одобрят предложението, за да бъде даден ход на процедурата.
Управляващата коалиция има мнозинство в долната камара на Конгреса.
Победеният опозиционен кандидат на президентските избори миналата година, сенатор Аесио Невес вече заяви, че подкрепя процедурата
„Всеки в страната трябва да се подчинява на закона, особено президента“, написа той в „Туитър“.
Самият Куня е изправен пред обвинения корупция, които той отрича. В момента етичната комисия обмисля дали да го отстрани от поста на говорител.
Куня заплашваше да започне процедура по импийчмънт, ако управляващата партия не го подкрепи, коментира кореспондентът на Би Би Си Джулия Карнейро.
„Това беше трудно решение. Аз не съм станал говорител на Камарата на депутатите с цел да одобря процедура по импийчмънт срещу президента“, коментира Куня.
Документът обвинява правителството за корупционния скандал в Petrobras и твърди, че Русеф е нарушила законите за фискална отговорност в страната.
През октомври съдът постанови, че Русеф незаконно е взимала пари назаем от държавните банки, за да компенсира бюджетни дефицити.
Във вторник министърът на икономиката обяви, че бразилската икономика се е свила с 1.7% през третото тримесечие на годината в сравнение с второто тримесечие, задълбочавайки най-лошата рецесия в страната от 25 години насам.
В сравнение с преди една година, икономиката се е свила с 4.5%.
Скандалът в Petrobras е отчасти виновен за кризата, каза министърът на икономиката Жоаким Леви. Това доведе до спад в чуждестранните инвестиции през изминалата година, каза той.
/Dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.