Вътрешният министър на Турция подаде оставка

Ефкан Ала, министър на вътрешните работи на Турция, е подал оставка и е заменен от бившия министър на труда Сюлейман Сойлу.

Това съобщи агенция „Ройтерс“, цитирайки изявление на премиера Бинали Йълдъръм след срещата му с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Засега няма официален коментар за причините за оставката. Ала става най-високопоставеният служител, сменен в Анкара от опита за преврат на 15 юли насам.

В дните след метежа под въпрос бе бъдещето на ключови фигури като министъра на отбраната, началника на Генщаба и ръководителят на спецслужбите, но тяхната лоялност към Ердоган и републиката бе потвърдена и те запазиха постовете си.

Но както преди бунта на военните, така и след него, в страната има поредица от кървави атентати, вината за които властите възлагат на „Ислямска държава“ и кюрдските екстремисти от ПКК.

Последният от тях стана на 21 август в Газиантеп – едно от местата, смятани за основни райони, поддържащи управляващата партия от повече от десетилетие. Взривно устройство, носено вероятно от 12-14-годишно дете, избухна по време на сватба, уби 50 души, половината от които – деца, и рани 94.

Сойлу влиза в Партията на справедливостта и развитието през 2012 г. и се издига до зам.-председател преди да стане министър.

Поста му се поема от бившия здравен министър Мехмет Мюеизноглу.

 ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.