Във Франция откриха първия соларен път

Първият соларен път беше открит официално във Франция от министъра на околната среда Сеголен Роял. Изграждането му струва 5 млн. евро, съобщава френското издание „Льо Монд“.

Фотоволтаичните панели са залепени върху асфалта на площ от 2800 квадратни метра близо до френско село.

Плочките от силиций, произвеждащи електричеството, са покрити с предпазен слой защитна смола, което ги прави способни да издържат на движението на всякакъв тип превозни средства, включително с тежки товари. Модулите са произведени от организацията „СНА“.

Произведената енергия достига директно до местната дистрибуторска мрежа. Според организацията „Колас“ площ от 20 m2 е достатъчна, за да достави електричество в домакинствата (без отопление), а 1 км оборудван път може да осигури еквивалента на консумация на улично осветление на град от 5000 жители.

Идеята за използване на светлинни панели върху пътната мрежа, с цел производство на електроенергия, без да се засягат земеделски площи или природата, не е нова. За първи път тя беше лансирана преди повече от десет години от двойка американци – Скот и Джули Бросау, които създадоха фондацията „Слънчеви пътища“. От тогава подобни инициативи бяха предприети в различни страни, включително в Берлин и предградията на Амстердам. До момента обаче експериментите бяха реализирани върху много малки участъци от пътя.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.