Вторият по ранг в НАТО идва у нас

Заместник-върховният командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал сър Ейдриън Брадшоу пристига на официално двудневно посещение в България днес, съобщиха от военното министерство. Той ще се срещне със заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев, с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и ще посети 68-а бригада за специални операции.
По време на посещението на генерал сър Ейдриън Брадшоу ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с генерирането на сили за операции на НАТО, бъдещото сътрудничество в рамките на НАТО и провеждане на съвместни учения с Българската армия. В разговорите ще бъдат засегнати още операция „Решителна подкрепа“ в Афганистан, развитието на кризата в Украйна и други теми, свързани с Балканския регион.
Генерал сър Ейдриън Брадшоу заема поста заместник-върховен командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО от март 2014 г. На практика това е най-високопоставеният европеец във военната структура, която традиционно се оглавява от американец, докато политическият пост на генерален секретар е запазен за партньорите от Стария континент. Сред основните му задължения са координацията на взаимодействието между НАТО и Европейския съюз, както и генерирането на сили за операции. Генерал сър Ейдриън Брадшоу е офицер от армията на Великобритания, бил е заместник-командващ на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF, командващ на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина – ALTHEA, както и командващ на Сухопътните войски на Великобритания. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.