ВСС отговаря на ГЕРБ и РБ за исканите оставки

Висшият съдебен съвет (ВСС) да подаде оставка поиска управляващата коалиция на ГЕРБ и РБ ден преди да бъде представен поредният критичен доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областите правосъдие и вътрешни работи.
„Призоваваме ВСС да се разпусне. Считаме, че след поредицата от публични скандали, които произведе съставът на настоящия ВСС, той повече не може да се ползва с доверието ни… Серията от скандали, които създадоха настоящите членове на ВСС, затвърди усещането, че кадровият орган на съдебната система не може да изпълнява функциите, които са му поверени по закон. Вместо това членовете на ВСС се занимават с конфликти помежду си… правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси и овладяване на съдебните институции от страна на неясни кръгове и властови центрове“, пише в декларация, която председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов изчете снощи от името на партията. Той заяви, че тя е представена и на останалите формации, които подкрепят правителството на Бойко Борисов, и че техните позиции по въпроса се очават утре.
От Реформаторския блок обявиха, че се присъединяват към искането на оставка на ВСС, но не са подписали декларацията на ГЕРБ. Съпредседателят на групата на РБ Найден Зеленогорски посочи, че в искането за оставка на ВСС се е обединил целият РБ и цялата парламентарна група.
Днес блокът ще излезе със свои аргументи и предложения за промени в съдебната реформа и антикорупционното законодателство.
По-рано през деня за оттеглянето на членовете на съвета призова и вицепремиерът Меглена Кунева. Причината – загубената му репутация. В същото време тя предупреди, че ще настъпи затруднение, ако ВСС се оттегли сега: „По стария закон ли ще избираме нови членове? И когато през март бъде приет новият съдебен закон, пак ли ще избираме?“
При представянето на декларацията на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ако ВСС се съгласи да се саморазпусне, той ще работи в оставка до избирането на нов.
Цветанов очаква днес и партньорите АБВ да обявят позициите си по декларацията на ГЕРБ.
Повече от всичко обаче се очаква отговорът на Висшия съдебен съвет на призивите да се саморазпусне.
Съдебният кадрови орган ще се събера днес по обед, по неофициална информация, за да подготви контрадекларация след вчерашните изявления от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок, че свалят доверието си от Съвета. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.