Всички се изказаха негативно за бюджета, но не го подкрепиха само реформаторите, БСП и един независим съветник

Всички политически сили в ОбС съвет /без управляващите от ГЕРБ/ се изказаха негативно за предложения от администрацията бюджет на община Разград за 2017 година. В крайна сметка обаче при гласуването „против“ бяха само петимата представители на Реформаторския блок, петимата общински съветници от БСП и независимата Милена Орешкова. „За” основния документ на общината за тази година застанаха ГЕРБ, ДПС, „Кауза Разград” и останалите трима независими Фатме Селим, Рейхан Вели и Янка Георгиева.
Официално от 17.11 часа днес бюджетът на община Разград е 37 889 000 лева. От тях 20 654 000 лева са за държавни дейности и 17 235 000 – за общински дейности и дофинансиране на държавните дейности.
Бюджетът бе гласуван след два часа и двайсет минути въпроси и дебати.

Джипо Джипов попита дали ще има повече пари за обезопасяване на детските площадки в общината. Отговорът бе „не” и за Младежкия парк в кв. „Водна централа”. Милена Орешкова настоя за разяснение за повечето средства за възнаграждения в ОбС и защо с наемите от земите на закритите в общината училища не се подпомагат извънучилищните звена.
Орешкова и групата на БСП проявиха специален интерес с какво точно се занимават общинските предприятия, на какъв са хал и дали с този бюджет общината не ги води към умишлени фалити. Иво Димитров се поинтерисува къде е половината милион и горница на година, който преди концесията на стадиона е отивал за издръжката му и за подкрепа на детско-юношеската школа на „Лудогорец”.
Имаше питания за емблематични, но разпадащи се вече и недовършени сгради: тази на Военния клуб и на МВР. Както и за очаквания завод за гъби в бившата жандармерия.
Много близки в тона и критиките към бюджета бяха от БСП и Реформаторския блок. Според Елка Неделчева за втори път това е не нов, а коригиран бюджет. „Тук няма заявки на управленски решения, няма политика за промяна и развитие на Разград. Това е бюджет на застой, че и на отстъпление и няма да го подкрепим”, категорична бе тя. Колегата й от БСП Стоян Ненчев първо приветства администрацията за това, че запазва местните данъци и такси на старите нива, но нарече предложението да се заделят 64 000 лева за заплати на председателя на ОбС и на двамата му нови заместници „цинично, нахално и неморално”. Тези пари спокойно мога да отидат за снегопочистване и поддържане на улиците на населените места в общината, смята той.
Митко Ханчев от Реформаторския блок бе категоричен: „Това е бюджет без амбиции за промяна и по-добър живот в Разград, без стратегическа цел за община с амбиции като разградската. Това е бюджет не на община, а на общинска администрация, съдейки по разпределението на средствата в него. Такъв бюджет не бива да бъде подкрепян”.
Божинел Христов от „Кауза Разград” заяви, че той и колегите му ще застанат зад документа , но с уговорката, че „ще поемат битка за промяна” и ще държат още на следващата сесия общинската администрация да има конкретна воля да не се наливат пари там, където няма резултат и се работи за спиране на неконтролираните загуби в бюджета. В подкрепа на тезата за рязане от консуматорските звена в общинската администрация се изказа и колегата му от групата Калоян Монев.
Д-р Левент Апти от групата на ДПС заяви: „Бюджетът не е добър и това е видно. Все по-малък е делът на общинските приходи в него и има финансиране на дублиращи функции. Ще помагаме да обърнем това положение и затова ще подкрепим бюджета.”
А Иво Димитров от Реформаторския блок обяви, че той и колегите му „няма да бъдат патерица на ГЕРБ” и няма да застанат зад бюджет, „заченат в грях между ГЕРБ и ДПС”.
Бюджетът ще бъде публикуван на интернет страницата на общината.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.