Всички младежи минават на отчет в армията

Армията ще води на военен отчет и младежи, които не са ходили в казармата след отмяната на наборната военна служба. Министерството на отбраната е подготвило промени в Закона за резерва, които предвиждат задължително мъжете между 18 и 32 години да бъдат зачислени във военните окръжия. Така от МО се надяват да попълнят резерва за военно време, който става все по-малък след въвеждането на професионалната армия. Това става ясно от съобщение на МО за готвените промени. Самите промени все още обаче не са публикувани, пише „Сега“.
След премахването на наборната служба в резерва се зачисляваха само мъжете, които са минали казарма, и бившите военни. С професионализацията на армията бяха отменени и военните комисии, на които се явяваха всяка година момчетата в гимназията. Така няколко поколения не бяха зачислени в окръжията и реално във военно време е невъзможно да бъдат мобилизирани. С промените военните целят да попълнят именно този законов вакуум.
„Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството“, обясняват и от МО.
Подготвените промени повдигат доста въпросителни не само поради факта, че не бяха публикувани. Засега не е ясно как точно се завеждат на военен отчет младежите – дали това ще става само по служебен път, или всеки ще има задължение да подава някакъв документ за регистрация във военното окръжие. По всяка вероятност ще се избере вторият вариант, тъй като на военните ще са необходими данни, които само младежите знаят – образование, здравословно състояние, местоживеене, професионални умения и т.н.
Не е ясно какво ще се случи и с младежите, които живеят и учат в чужбина. През последните години стотици хиляди младежи не само отидоха да учат зад граница, но и много от тях останаха да живеят и работят там. Не на последно място не е ясно и дали ще се провежда обучение на новите запасняци, тъй като те не са ходили в казармата. По идея на ГЕРБ беше възстановено военното обучение, но сега то е доброволно. През последните години обаче все по-често се чуват гласове към връщане на казармата. Те се увеличиха с нарастване на броя на конфликтите около нас.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.