Внукът на разградския адвокат Георги Яламов Георги Спасов направи дарение на музея, ще възстановява и кантората на дядо си

Дарение обогати фонда на Регионалния исторически музей в Разград. Дарителят – Георги Спасов, наследник на известни, стари разградски родове, който от 1967 г. е напуснал родния си град, когато започва своето следване в СУ „Св. Климент Охридски”. Впоследствие преминава по разпределение на работа в Ботевград. Занимава се с микроелектроника, от 1998 г. работи в БАН, преподавател в Техническия университет в София.
Родовата история на Георги Спасов е свързана с известни разградски фамилии. По бащина линия, например, прадядо му Стоян Спасов е брат на Станка Николица Спасо-Еленина. Друга известна личност в рода му е дядо му по майчина линия – известният в новата история на Разград адвокат и политик д-р Георги Иванов Яламов. Той е юрист, дипломиран в Женева, доктор по право от Брюксел. Адвокат, но и стига до лидер на организацията на БСДП в града. Връх в политическата му кариера е работата му като народен представител в ХХI Народно събрание. След 9 септември 1944 г. д-р Георги Яламов участва в първото правителство на ОФ. След излизането в опозиция на части от БЗНС и БРСДП към края на 1944 г., ХХVI ОНС приема „Закон за защита на народната власт”, въз основа на който започват политически процеси срещу опозиционни лидери, един от които е и д-р Яламов. В родовата история се преплитат и други интересни и известни разградски личности, като например Михал Джуров – известен общественик след Освобождението в града ни.

Дарението, което обогатява фонда на музея за периода на Новата история на Разград, включва предмети на бита, литература от библиотеката на д-р Яламов, мебели градски бит. Много интересни са двете знамена на местните партийни организации на социалдемократите, изработени набързо в динамичните събития след 9 септември 1944 г. Венецът в дарението е пианото, на което самият Георги Спасов е свирил, закупено в семейството около 1930 г. – марка „Rosenkranz”. Инструментът е и работещ, така че той ще бъде не само музеен експонат, а и ще продължи да радва публиката, изпълнявайки предназначението си.
Интересите на Георги Спасов към родовата му история са отдавнашни. От много време той прави проучвания, изследва живота на предците си. И независимо, че живее далеч от Разград, продължава да е вдъхновен от идеи в тази посока. Вдъхновен е, например, от идеята да направи възстановка на адвокатската кантора на дядо си. И дарението, и неговите изследвания са стойностни за проучванията на миналото на Разград, тъй като те оформят една много колоритна картина на живота в града ни в края на ХIX и първата половина на XX век. Оформя се едно добро сътрудничество, което обещава да има интересни резултати и в бъдеще.

Нели НИКОЛОВА – РИМ, Разград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.