Владици спорят да заменят ли имоти

Да се разрешат ли заменки с църковни имоти, умуват във висшия клир заради много пустеещи терени, към които няма инвеститорски интерес за строителство. От 2008 г. действа тотална забрана за сделки и някои митрополити вече са на мнение, че е време рестриктивният режим да бъде облекчен. Това може да стане само с промяна в устава, пише „Преса“.
Драгалевският манастир към Софийската епархия например е собственик на няколко декара в столичния квартал „Манастирски ливади“. Но тъй като няма пари, не може да строи на тях. Липсва и интерес на фирми, които да построят жилищни сгради, тъй като според църковния устав след 50 години сградите трябва да станат собственост на църквата. Подобен е случаят и с 11 дка във вилна зона „Килиите“ в полите на Витоша. Пустеещи полета има клирът и в столичния квартал „Овча купел“, както и в Банкя.
С близо 200% са се увеличили приходите от наеми на Светия синод за година, научи „Преса“. В момента за имотите на Светия синод се грижи Върховният църковен съвет – консултативен орган по стопански и финансови въпроси.
Парите отишли за неотложни ремонти. С 350 000 лв. е направен нов покрив на сградата на Светия синод, там са ремонтирани и няколко апартамента на митрополитите.
Кооперацията на пл. „Света неделя“ 4, която е собственост на църквата, също е обновена, както и ведомствените жилища на висшия клир на ул. „Стефан Караджа“ в София.
Парите от наеми на имоти са основното перо, от което се издържа Светият синод. Бюджетът на ръководството на църквата е около 1 млн. лв. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.