Владислав Горанов: Още утре искаме да осъмнем в еврозоната

Още утре искаме да осъмнем в еврозоната. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на дискусията на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“.
„Многократно съм водил дискусия, да знаем по кой път трябва да минем, за да стигнем до обетованата земя. Трябва и те да ни искат в това семейство. Има криза на солидарността, която не е свързана толкова с бежанците, а с другите държави-членки. Това създава недоверие в еврозоната. Ние трябва да си решим нашето домашно, което съдържа планираните действия в 2016 г., минаването на прегледа на финансовата система. Оттам нататък, когато сме готови, така както смятаме, че сме готови с Шенген, трябва и отсрещната страна да има желание да ни приеме“, коментира Горанов.
По думите му, това с което партньорите се „дразнят“, е когато се прибързва с големите желания и претенции, преди да е решено домашното. „Това е политическото послание, което отправят към нас, когато проявим претенции, че сме достойни за следващите нива на интеграция – именно еврозоната. Моите разбирания, че Европа е структурирана на три кръга, а ние сме допуснати само до първия. Преди да стигнем еврозоната, ще трябва да минем през Шенген. Нужно е нещо повече – затова ако изкушението да се говори за близкото отношение на единния банков надзор, че тя е достатъчна като надзор, да не прибързваме да приемаме асиметричното участие в тази инфраструктура“, добави министър Горанов
Според него ръстът на икономиката през 2016 г. би трябвало да се движи в рамките на 2-3%, но има потенциал и за по-сериозен растеж. Тенденцията в момента е възходяща и не бива да допускаме забавяне на положителните процеси заради грешни политически решения, предупреди финансист номер 1.
Клатенето на лодката в момента не е полезно, предупреди той /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.