Високата репутация на България в Монголия е предпоставка за добро търговско-икономическо сътрудничество

България се ползва с много висока репутация в Монголия и това е предпоставка за добро търговско-икономическо сътрудничество. Можем да постигнем много по-добри резултати и набелязахме амбициозна програма. Така президентът Росен Плевнелиев обобщи резултатите от държавното си посещение в Монголия. „За Монголия България е лидер в сектори като информационните и комуникационните технологии, земеделието и производството на храни, в енергетиката, в инфраструктурното строителство“, каза държавният глава пред журналисти в Улан Батор.
България ще реализира в Монголия пилотен проект на стойност над 1 млн. щ.д. за оранжерия за производство на зеленчуци по българска технология и от български специалисти, обяви държавният глава. С пилотния проект страната ни ще стъпи на монголския пазар и ще бъдат разкрити нови възможности за нашите специалисти и за производството на българска земеделска продукция. Цялостното оборудване и инженеринг ще бъдат предоставени от България, а финансирането вече е осигурено от монголската страна.
Монголия проявява интерес към автоматизирана система за контрол на субсидиите в сектора на животновъдството, както и по отношение на стандартите за производство на мляко и млечни продукти и други храни, допълни президентът.
В областта на информационните и комуникационните технологии президентът припомни, че в Монголия българска компания вече реализира проект за изграждането на система за управление на транспорта. От интерес за монголските власти е също така въвеждането на система за SMS-паркиране, за интегриран градски транспорт, както и за изграждането на център за градска мобилност. За целта предстои кметът на Улан Батор да посети страната ни до края на годината. Градоначалникът ще проучи и опита на България при изграждането на Столичното метро.
Съществува и огромен потенциал за българските компании от ИТ-сектора, които могат успешно да реализират проекти за подобряване на достъпа до интернет и за предоставянето на електронни услуги за гражданите.
В сферата на отбраната президентът Росен Плевнелиев заяви, че монголската страна проявява интерес към възможностите за сътрудничество при производството на прибори за нощно виждане.
В минното дело страната ни вече реализира инвестиция от 2 млн. щ.д. на българска компания и вече търсим следващи стъпки, обяви още президентът. По думите му, български компании имат потенциал да разработват на концесия монголски находища на подземни богатства.
Монголските власти предлагат на български компании да преработват традиционни монголски суровини и да изнасят хранителна продукция за трети страни, като най-перспективен е китайският пазар, информира още Росен Плевнелиев. Президентът открои и възможностите в сектор „Енергетика“, където опитът в инженеринга и проектирането на българските компании може да бъде използван при предстоящото строителство на водноелектрически централи и ветроенергийни паркове в Монголия.
В рамките на визитата на държавния глава в Монголия беше договорена и експедиция на български учени за проучване на неразработени археологически ценности по стандартите на ЮНЕСКО.
„Поставихме една нова основа, но трябва да сме активни. Отношението към България е прекрасно и трябва да се научим да го реализираме в конкретни резултати“, коментира държавният глава.
След държавното си посещение в Монголия президентът Росен Плевнелиев ще отпътува на официална визита в Република Корея, която ще продължи до 15 май. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.