Винетката трябва да струва 150 лв., настоява Лиляна Павлова

150 лв. е реалната цена на винетния стикер. Това коментира във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Тя припомни, че таксата бе въведен през 2004 г., като тогава е заложено годишна актуализация на цената с по 5 лв. „Дали ние ще направим това зависи от много фактори. Ако въведем междувременно тол- системата, няма да се наложи корекция на цената. Това е един справедлив модел – чрез такса за разминато разстояние на тежкотоварните автомобили ще се компенсира необходимостта от вдигането на цената на винетките“, обясни Павлова.
Министърът посочи, че тези средства ще се инвестират в ремонт на пътища. По нейни думи повишавайки приходите, ремонтите на републиканската пътна мрежа няма да се осъществяват на принципа „кръпка върху кръпка“, а ще бъде обхваната ефективно значително по-голяма като обем площ.
„Парите от винетните стикери не потъват в дупките в държавния бюджет. Средствата от тази такса са предназначени само и единствено за поддръжка на пътната инфраструктура, както е законово регламентирано“, обясни тя.
Лиляна Павлова посочи, че средногодишните приходи от винетки възлизат на 230 млн. лева. „Приспадайки цената за производство и разпространение, както разходите за безплатни стикери за правоимащите, остават около 200 млн. лева. От тях около 60 млн. лева отиват за снегопочистване, а останалите са за кърпене на дупки“, заяви министър Павлова.
По въпроса за снегопочистването тя заяви категорично, че няма притеснения. „При минусови температури обаче солта спира да действа и използваме единствения химичен препарат, който помага за размразяването на пътищата“, посочи Павлова. По думите на министъра на местата, където се прецени, че снегопочистващите фирми не реагират достатъчно бързо или не са си свършили добре работата, ще бъдат налагани санкции. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.