Виктор Орбан: България трябва да влезе в Шенген

България трябва да влезе в Шенгенската зоната за свободно движение на ЕС, а Съюзът трябва да установи нова защитна линия по северната гранична линия на Гърция, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан в интервю за държавното радио на Унгария, цитиран от агенция Ройтерс.
Според него Македония трябва да получи финансова подкрепа и друга помощ, за да може да подсили защитните си сили срещу мигрантската вълна, предаде БГНЕС.
Орбан смята, че новата отбранителна линия е необходима, тъй като споразумението с Турция няма да е достатъчно, за да спре стотиците хиляди мигранти към Европа. „Смятам, че следващата линия на отбрана, която трябва да построим, се намира на северната граница на Гърция“, каза Орбан и допълни, че по негово мнение сделката с Турция за ограничаване на мигрантския поток няма да е достатъчна. На север Гърция граничи с България и Македония.
През октомври ЕС предложи на Турция помощ от 3 млрд. евро, възможност за облекчено пътуване в съюза и подновяване на преговорите за членство в замяна на помощ за намаляване на броя мигранти в Европа. „Хубаво е, че (Турция) е обещала, че там ще има линия на защита, но ние трябва да построим сами със собствени средства една на северната граница с Гърция и да спрем – не да забавим, а да спрем миграцията“, добави той.
Премиерът също така заяви, че Германия, която миналата година посрещна над един милион бежанци, наскоро се е обърнала към „здравия разум“ с решението си да забави броя на идващите мигранти.
Самата Унгария беше сред първите държави в Европа, която издигна ограда по границата си за спиране на мигранти, идващи на нейна територия.
Първоначално бариерата предизвика критики от страна на другите европейски държави, но в последствие и страни като Словения и Австрия също поставиха гранични ограда, а други въведоха граничен контрол. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.