„Видахим” съкращава 314 души

314 души във Видин остават без работа от утре. Едно от най-големите предприятия в града и в Северозападна България – „Видахим“, ще затвори заради липсата на работа, съобщава „Нова телевизия“.
В петък обедната почивка на работниците във „Видахим“ послужи за изнасяне на лични вещи от завода. Повечето от служителите отказваха да коментират предстоящите съкращения.
Във фирмата работят общо 446 души. Съкращения ще има в завода за пневматични гуми, Ремонтно-механичния завод и в ТЕЦ. Точният брой на хората, които ще получат предизвестия в понеделник, е 314. Основната причина е финансова невъзможност на фирмата за осигуряване на работа и изплащане на трудовите възнаграждения и осигуровките на работещите в предприятието.
Девет души ръководни служители, 12 аналитични служители, 120 приложни специалисти, помощен персонал, 95 квалифицирани работници, 49 машинен персонал и 13 нискоквалифицирани работници. Възможността да си намерят веднага работа е минимална. Над 4 хиляди са регистрираните в града безработни“, каза Милчо Цоков, директор на „Бюро по труда“ – Видин.
Съкращения е имало и през последните четири месеца. Освободени са близо 100 души.
Проверките на Инспекцията по труда във Видин показват, че заплатите за януари на служителите във „Видахим“ са изплатени. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.