Великобритания обмисля да напусне и единния пазар на ЕС

Премиерът на Великобритания Тереза Мей може да обяви, че „Брекзит“ включва страната да напусне единния пазар на ЕС, митническия съюз и да преустанови юрисдикцията на Европейския съд върху делата на страната. Това пише британският вестник „Сън“, цитиран от ТАСС.
Британският министър ще изнесе голяма реч за „Брекзит“ на 17 януари.
Според разпространяваната информация приоритети за министър-председателя се явяват решение по миграционния въпрос и установяване на пълен контрол на границите на Обединеното кралство, а също така започване на преговори за сключване на търговски споразумения с други държави. Това ще стане възможно само ако Великобритания напусне единния пазар на ЕС.
Великобритания може да промени икономическия си модел, за да си върне конкурентоспособността, ако напусне ЕС без споразумение за достъп до единния пазар, каза в същото време финансовият министър на страната Филип Хамънд пред германския вестник „Велт ам зонтаг“, цитиран от Ройтерс.
Той изрази надежда страната му да остане европейска икономика със съответните данъчни и регулационни системи.
„Но, ако сме принудени да бъдем нещо различно, то ние ще трябва да станем нещо различно“, отговори той на въпрос относно плановете на Великобритания за намаляване на корпоративния данък.
Ако нямаме достъп до европейския пазар, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение за достъп до пазара, ние можем да понесем икономически загуби най-малко краткосрочно. В този случай можем да бъдем принудени да променим икономическия си модел и ние ще трябва да променим икономическия си модел, за да си върнем конкурентоспособността, изтъкна още британският министър.

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.