Варненският апелативен съд пак гледа дело за убийство преди 20 години в Разград

За втори път в рамките на една година състав на Варненския апелативен съд разглежда казус, свързан с убийството на Добрин Добрев от Разград, извършено преди близо 20 години, съобищаха от пресслужбата на съда.
За това деяние, през лятото на 2014 година Окръжният съд в Разград призна вината на 6-ма подсъдими Йордан Панчев(49) от Разград, на съгражданите му Ерхан Еюб(45), Марин Маринов(42), Стефан Иванов(49), Данаил Христов(43) и на Белин Матев (45) от Бургас, затова, че на седми декември 1996 г. в Разград, в съучастие, Йордан като подбудител и помагач, а останалите като съизвършители, умишлено, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин убили Добрев(45г). Първата съдебна инстанция е присъдила на всеки един от подсъдимите по 6 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим.
През февруари миналата година друг състав на Апелативен съд Варна е потвърдил изцяло присъдата на съда в Разград, а няколко месеца по-късно ВКС е върнал делото на апелативната инстанция. Върховните съдии са намерили, че апелативният съд е имал процесуално неправилен подход към делото и е подменил фактите със свои разсъждения. Върховният съд е намерил недостатъци в аналитичната част на обсъжданите доказателства, послужили за изводи при прецизиране на индивидуалното участие на всеки един от подсъдимите в престъплението.
Пресслужбата на съда припомня, че според обвинителния акт Йордан е поръчал на 5-та мъже да набият Добрин. В основата на конфликта между тях е сестрата на Панчев, която имала връзка със семейния Добрев. Именно в апартамента на сестрата на Йордан мъжете открили жертвата си. Били го на стълбите. Той побягнал нагоре по етажите, за да се предпази, но и там го застигнали и продължили с побоя. Тялото било открито безжизнено между 2-я и 3-я етаж на блока. Съдебно-медицинската експертиза установила, че смъртта му е в резултат на тежката черепно-мозъчна и гръдна травма.
Наказателното дело в Разград е тръгнало за първи път 10 години след убийството, през 2006 година, но поради промени в съдебния състав няколко пъти е било стартирано отново. Последният старт на това дело пред Окръжен съд Разград е бил през 2013 година, а Данаил Христов е бил съден в Разград задочно. Той е бил задържан едва през 2014 година и то с фалшиви документи за самоличност. Близо 140 общо са били съдебните заседания на двете инстанции до днес.
Адвокатите на подсъдимите поискаха днес от Варненския апелативен съд да оправдае всеки един от тях и се позоваха на мотивите на ВКС за връщане на делото, според които наказанията на 6-та мъже били определени не на базата на анализ на доказателствата, а на предположения на съда. Защитниците твърдят, че в мотивите си предходният състав на апелативния съд не е обсъдил многобройните противоречия в обясненията на подсъдимите, които са и основните доказателства по делото. Всеки един от 6-та подсъдими заяви пред съда, че не се признава за виновен и поиска оправдателна присъда.
Представителят на Апелативна прокуратура настоява да бъдат потвърдени наказанията, произнесени от Разградския окръжен съд.
Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок, се посочва още в прессъобщението на съда.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.