Вариант 1 се падна на държавният зрелостен изпит

Вариант 1 се падна на държавният зрелостен изпит на абитуриентите. Той беше изтеглен в 7.00 ч. в сградата на МОН. Матурата на дванайстокласниците започва в 8.00 ч. и е с времетраене 4 астрономически часа.
Това е втората задължителна матура – по избран от дванайсетокласниците предмет. Изпитът включва 13 различни предмета, като и тази година най-желани са биология и здравно образование, география и икономика и английски език.
Министър Тодор Танев обясни, че е поискал допълнителни мерки за сигурност, които не са били приети. Той посочи, че е поискал заглушаване на сигнала на мобилните телефони от сградата на министерството, но по думите му това не било разрешено, защото министерството се намира в една сграда с президентството.
Изпитът се провежда в един и същи ден с Националното външно оценяване по математика на седмокласниците, което започва в 10 часа и се състои от два модула. Първият продължава един час и е задължителен за всички. Той носи максимално 65 точки. Резултатът от него се записва, като текуща оценка за ученика. Вторият, с който се кандидатства в гимназиите, е с продължителност 90 минути и не е задължителен. Максималният брой точки от него е 35. Децата трябва да заемат местата си в определените училища, най-късно 15 минути преди началото на съответните изпити, като носят служебна бележка за допускане и документ за самоличност. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.