Б. Борисов: Продължавам да твърдя – незабавно да се затворят външните граници на ЕС

За съжаление не можахме да постигнем консенсус на няколкото европейски съвета, които се състояха досега. Продължавам да твърдя, че поне една крачка напред можем да направим – незабавно да се затворят външните граници на ЕС, докато тези милиони или не знам колко са, бъдат устроени.
Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг с премиера на Унгария Виктор Орбан.
Той бе категоричен, че не може напливът да продължава, не може да има цели коридори през Гърция, Македония и отиват в Западна Европа, и вече там с похарчени пари да ги връщат обратно. Това е дори по-нехуманно от това да кажат: спираме, каза Борисов.
Борисов подчерта, че „ако преди 5-6 месеца ни бяха чули и тогава ги бяхме спрели на външните граници, сега щяха с няколкостотин хиляди мигранти по-малко да се прехвърлят назад“.
Борисов е категоричен, че трябва да имаме европейска позиция, пазейки своите народи, да мислим и за общата европейска солидарност, но и партньорите ни да бъдат по-активни.
Премиерът обясни, че двамата са обсъдили въпросите, свързани с миграцията, общите проекти с унгарски фирми в България, газовият разпределил „Балкан“, възстановяване на директната линия София – Будапеща. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.