Б. Борисов: Неустойки за спрените обществени поръчки няма да има

Неустойки за спрените обществени поръчки няма да бъдат плащани, защото спирането е направено по законен начин, категоричен бе премиерът Бойко Борисов.
„За автомагистрала „Струма“ се е явила една фирма, която сега обжалва, но изобщо никога не се е занимавала със строителство. Предполагам, че това е отмъщение. Ние, законосъобразно, така както казва закона, сме спрели и чакаме да минат процедурите“, категоричен е той.
Преди седмица правителството спря множество обществени поръчки заради бездействие на възложителите. Сред прекратените проекти са: изграждането на две отсечки от автомагистрала „Хемус“, строителство на отсечка от автомагистрала „Струма“ преди Кресненското дефиле, за новите лични карти и за почистването на летище „София“. Друга голяма обществена поръчка, която ще се прекрати, е свързана с Югозападното държавно предприятие.
„По автомагистрала „Хемус“, когато прогнозната скорост е 140 км/ч, радиусът на завоите е 5 км и тя се удължава. Когато между двете мантинели има 3 метра платно, тя става по-широка. Сега я събираме и това автоматично намалява скоростта от 140 км/ч на 120 км/ч. Вече няма да има нужда от тунели. Ще я направим и поне 100-150 млн. лв. ще ни останат“, посочи премиерът Борисов. Той допълни, че може да се отчете като грешка, че е търсена проектна скорост от 140 км/ч.
На въпрос чия е грешката, Борисов отговори: „На тази агенция, която е подготвяла проекта. Мисля, че е по-добре планината да бъде мината със 120 км/ч, което ще ни спести пари. Не е нужно да ускоряваме скоростта точно в планината“.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.