Бюджетът за 2016 г. вече е факт

Народното събрание прие окончателно бюджета за 2016-та година. Финансовият министър Владислав Горанов го определи като „добър“ и „осигуряващ стабилност“:
Може би не най-добрият, но бюджетът е добър, защото запазва ниската данъчна тежест, защото ограничава дълговото бреме, защото гарантира успешното функциониране на държавата и обществото и най-вече защото дава перспектива на българските граждани за стабилност, заяви той.
Първите текстове в законопроекта бяха приети късно снощи на извънредно заседание на парламента. Дефицитът в хазната догодина ще бъде 1 милиард и 800 милиона лева, решиха депутатите. Догодина се предвижда страната ни да може да поеме 5 милиарда и 300 милиона лева нов дълг, като 3 милиарда и 900 милиона лева от него ще може да бъде от външните пазари по глобалната дългова програма, приета през февруари тази година.
Депутатите замразиха повечето социални плащания, но приеха от първи юли догодина пенсиите да бъдат увеличени с 2,5 на сто. Окончателно бяха приети бюджетите на Народното събрание, Сметната палата, правителството, президента, съдебната власт, МВР и МО.
Повече семейства ще имат право на помощи за деца от 1 юли догодина. Прагът на среден доход на член от семейството, под който могат да се получават помощи, ще се увеличи от 350 на 400 лева. Това записаха още депутатите при гласуването на бюджета на второ четене, припомня БНР.
Отхвърлено беше предложението за двойно увеличение на парите за ин-витро процедури, както и за по-голяма субсидия за БАН.
Предложенията за повече пари за редица министерства, сред които на труда и социалната политика, на здравеопазването и на правосъдието, също не бяха подкрепени в пленарната зала. Квотата за ваучерите за храна ще бъде увеличена с 20 милиона лева до 260 милиона.
От догодина ще има минимално увеличение на помощта за семействата с едно дете – тя вече ще бъде 37 лева. За две деца ще се получават допълнителни 85 лева, а за три – 130 лева. За четвъртото дете семейството ще има право на помощ от 140 лева месечно, а за всяко следващо – по 20 лева отгоре.
/Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.