Бъчварова застана зад синдикатите за пенсиите

Ръководството на МВР подкрепи искането на синдикатите от догодина служителите на министерството да се пенсионират на 50 г. и тази възраст да не нараства. Позицията е подписана и от министър Румяна Бъчварова и е изпратена до вицепремиера и министър на труда и социалната Ивайло Калфин.
Предложението на Калфин е от следващата година военни, полицаи, надзиратели, служители в ДАНС да се пенсионират при навършване на възраст 52 г. и 10 месеца и при 27 г. стаж. Летци, парашутисти, водолази и служители на подводници ще се пенсионират на 42 г. и 10 месеца. След 31 декември 2016 г. възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 55-годишна възраст за полицаи, военни и др. и 45 г. за летци и подводничари.
Синдикатите в сектор „Сигурност“ обаче отхвърлиха въвеждането на възраст за пенсиониране, но допуснаха такава да има, но не 55 години, а 50.
Ако предложената от МТСП възраст се въведе, синдикатите очакват да се стигне до масово напускане на полицаи и пожарникари. Възможни са и протести.
Ивайло Калфин потвърди преди дни, че няма да се откаже от въвеждането на възраст при пенсиониране на военни и полицаи.
„Има много свободни места в отбраната и МВР и там може да бъдат пренасочени по-възрастните служители от силовите структури“, коментира той.
Пакетът от промени в осигурителната система трябва да бъде съгласуван на 12 май с Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това одобрен от правителството и внесен в Народното събрание. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.