Българските антарктици ще посрещнат Нова година в Ушуая

След еднодневен престой в Буенос Айрес, групата учени, водена от проф. Христо Пимпирев, вчера пристигна в най-южния град на Аржентина – Ушуая.
В Буенос Айрес, въпреки своеобразния температурен рекорд – над 39 градуса по Целзий, в разгара на лятото проф. Христо Пимпирев и посланикът на Република България в Република Аржентина Стоян Михайлов се срещнаха с директора на Дирекция „Антарктика“ на Аржентина д-р Мариано Мемоли за да обсъдят подробности около готвеното посещение на президента Росен Плевнелиев на Българската полярна база „Св. Климент Охридски“ на о-в Ливингстън в началото на февруари, за което Дирекция „Антарктика“ ще окаже логистична подкрепа.
ant1Сега групата на проф. Пимпирев се намира в Ушуая, като към нея ще се присъединят българските полярници, които се завръщат от Антарктика. Всички те ще посрещнат заедно новогодишните празници, а на 3 януари 2016 г. с испанския военно-изследователски кораб „Есперидес“ проф. Пимпирев и екипът му ще отплават за о-в Ливингстън. Очаква се те да пристигнат на българската база около 6 януари. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.