“Българската Коледа” събра над 25 млн. лева

Общо 1 964 800 лв. са събраните до момента средства в дванадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която е под патронажа на държавния глава. Над 25 милиона лева са набраните средства от „Българската Коледа“ от нейното създаване досега. През 11-те години от съществуването си кампанията е помогнала с общо 6,5 млн. лв. на 2433 болни деца. С останалите средства е закупена медицинска апаратура за 200 детски клиники в цялата страна. Резултатите от тазгодишната кампания, която е под мотото „Да помогнем на децата с вродени заболявания“, бяха отчетени на „Дондуков“ 2.

Даренията за „Българската Коледа“ могат да се правят през цялата година.
„Не чакай следващата Коледа“ е мотото на кампания, която започна в края на февруари. Организатори са Българският дарителски форум и Фондация „Помощ за благотворителността в България“. Целта е да се промотират новите възможности за дарения по т.нар. „DMS кампании“. За БНР директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова каза, че от старта на DMS номера 17 777 през 2007 година досега са се възползвали 590 кампании на физически лица и организации. Дарените средства са в размер на 5 милиона лева. Тя обясни и какви са новите възможности, които дава платформата DMS.
Три са основните нови механизми. Единият дава възможност всеки, който пожелае, да се абонира, т.е. да се съгласи да дарява редовно, всеки месец по 2 или 5 лева за избрана от него кауза. Другите два варианта са даряване през ePay, през ПОС терминал, през сайта на Българския дарителски форум.
Освен това в сайта DMS по всяко време всеки един дарител може да види колко средства е събрала съответната кампания. До момента обобщената статистика се е предоставяла в края на всеки месец.
От 1 ноември 2014 г. до 6 март тази година направените дарения по банков път са 1 336 500 лв., а 628 300 лв. са събрани от SMS-и на стойност 1 лв. до мобилните оператори.
До 6 март в Администрацията на президента са постъпили 390 заявления за подпомагане на деца. Около 73 процента от тях са молби за рехабилитация, а близо 12 на сто – за медикаментозна терапия. Постъпили са заявления за подпомагане с медицинска апаратура от 24 лечебни заведения от цялата страна – десет от тях са университетски болници, а останалите – многопрофилни болници за активно лечение.
Над 350 са фирмите и организациите, които са направили дарения, индивидуалните дарители са над 2000, над 70 училища са се включили в подкрепа на кампанията тази година, посочи началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева.
На първото си заседание за годината на 23 февруари Експертният съвет към „Българската Коледа“ е обобщил получените заявления и е решил да бъдат подпомогнати с общо 34 600 лв. 42 деца, страдащи от различни вродени заболявания и нуждаещи се от рехабилитация./КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.