Българо-швейцарски екип започна археологически проучвания в резервата „Сборяново“

Започнаха тазгодишните археологически проучвания в резервата „Сборяново“.
Това лято екипът на проф. Диана Гергова ще осъществява проучванията по тригодишната швейцарска програма, на база договора между Националния археологически институт с музей при БАН и Университета в Женева. Привлечени са белгийски и френски специалисти, които ще извършат безплатно палеогеолологически, геодезистки и геофизични изследвания и документиране на местата на находките и разкритите ситуации с високи технологии, което ще позволи те да бъдат принтирани в 3D формат и да бъдат показвани на място. Целта е един ден всички могили да бъде с възстановени куполи и да се разглеждат отвътре с намерените в тях артефакти Следващата седмица към екипа ще се присъединят и 20 доброволци от шест европейски страни, по проект на програма „Еразъм” и фондация „Надежда” и ЦРД-София.DSC_48801-e1432271394602-860x400
Ще се работи на три разрушени могили, които са в близост до Голямата свещарска могила.„Тези могили продължават да се разорават и да се унищожават и ние трябва да ги проучим, не само затова, че все повече и повече се изравняват, но и защото сме си поставили задачата да възстановим, да реконструираме изцяло религиозните обреди и погребални церемонии, свързани с гетския владетел Котела, за когото вече можем да твърдим, че е погребан в Голямата Свещарска могила.” – обясни проф.Гергова.
А с 10 000 лева, отпуснати от министерство на културата, се извършват археологически разкопки в тракийската столица Хелис под ръководството на проф.Тотко Стоянов от СУ и Мария Николова от Исторически музей – Исперих.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.