България ще купи шест нови двигателя за МиГ-овете

До края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за шест нови двигателя за „МиГ 29“.
Това съобщи пред журналисти в авиобаза „Граф Игнатиево“ министърът на отбраната Николай Ненчев. Той присъства на първия тренировъчен полет на МиГ 29 с двата оборотни двигателя, получени в края на миналата година от Полша.
В „Граф Игнатиево“ са и полковник Димитър Петков, министър-председателят Бойко Борисов и полският посланик Н.Пр. Шищоф Краевски.
„Правим всичко възможно и планираме да разширим базата и да обновим ВВС, така че да бъдат в състояние сами да охраняват родното небе“, каза министър Ненчев.
Той посочи, че част от мерките за спасяването на ВВС е подписването на втори договор с Полша за поддръжка и модернизация на наличните бойни машини. „Сегашният договор се изпълнява стриктно и в срок, което ме прави оптимист да мисля, че съвсем скоро други три „МиГ 29″ ще летят с нови двигатели“, посочи Ненчев.
Премиерът Бойко Борисов допълни, че държавата ще направи всичко възможно да откупи обратно авиационния завод, в който освен „МиГ“ да се ремонтират и другите видове самолети на въоръжение у нас. Той благодари на Полша, че „помогна с тези два двигателя в критичен момент за българските ВВС“.
Премиерът уточни, че през март предстои да приключи и обновяването на авиобазата „Безмер“, която по думите му „става уникална“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.