България е загубила 19% от населението си

От 1990 до 2017 година България е загубила 19% от населението си, което е повече дори и отколкото биха били загубите при война. Причините са ниска раждаемост и висока емиграция.
Но това не е само български проблем – хората от Източна Европа се преместват на огромни вълни на Запад най-вече заради разликата в заплащането. От емиграцията най-силно е пострадало Косово – 50% от населението е напуснало домовете си и се е преместило в друга държава. Латвия пък бележи спад от 27% – 10% се дължат на отрицателно демографско развитие, а 17% – на емиграцията от 1990 г. насам.
Данните бяха публикувани миналата седмица от Центъра за изследване на демографията и глобалния човешки капитал “Витгенщайн” във Виена. Според авторите на проучването Източна Европа е загубила между 12 и 15 милиона души, които са напуснали родината си след падането на Берлинската стена.
Голямата част от тях са млади хора във фертилна възраст, което влошава още повече демографската ситуация в родината им. Там просто не остават достатъчно хора, които да раждат деца.
Рядко източноевропейците емигрират от родните си места заради политическата обстановка. Основната причина е разликата в заплащането. Докато в България то е 1,67 евро на час, в Германия средната надница е 15,60 евро за един час работа. Най-много печелят в Дания – 25,52 на час. По покупателна сила статистиката изглежда по същия начин – най-горе в класацията е Дания, в края ѝ – пак България.
Приемането на източноевропейските страни в ЕС е ускорило процеса на миграция на младото работоспособно население, посочва проучването. Хората от всяка страна се насочват към определена държава. Например поляците масово отиват във Великобритания, латвийците в Ирландия, а за българите най-предпочитана си остава Германия.
Не е ясно какво ще стане с източноевропейците във Великобритания след Брекзит. Дали те ще се завърнат по родните си места, ще потърсят друга държава за работа или ще успеят да останат на Острова при новите условия, тепърва ще се види.
Подобряването на икономическата ситуация в Източна Европа ще направи страните там и по-атрактивни за работници от трети страни. Според учените, за да се задържи нивото на населението, всяка жена трябва да има по 2 деца.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.