България вече има областен съвет за превенция на домашното насилие – учредиха го в Разград

България вече има областен съвет за превенция на домашното насилие – днес той бе учреден в Разград, със специалното участие в инициативата на националния омбудсман Мая Манолова и заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева.
Идеен баща и двигател на Съвета е Центърът на неправителствените организации в Разград с председател Георги Милков, с подкрепата на областната администрация.
Една от целите е и стимулиране на партньорството между местната, съдебната и изпълнителните власти.
Мая Манолова подчерта, че опитът на Разград трябва да бъде разширен, за да бъдат защитени една трета от жените в България, които са обект на домашно насилие. Тя ще съдейства такива съвети да се появят във всички областни градове.
А в Разград потърси съдействие от кмета на общината д-р Валентин Василев за изграждане на постоянно действащ кризисен център за подкрепа на жертви на насилие.
В страната сега те са 18 с общо 228 легла, което е крайно недостатъчни при статистика, макар и неофициална, че само жените, жертва на домашно насилие у нас, са 1 000 000.
Съвета за превенция на домашното насилие ще председателства областният управител, членове в основния състав са кметовете на седемте лудогорски общини, представители на МВР, прокуратурата, съда, на службите за социално подпомагане, на просветния инспекторат, болницата и неправителствени организации, ангажирани с помощ на жертвите на домашно насилие.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.