Българин управлява най-мащабния небостъргач в Китай

Понякога, дори без да го очакваме, откриваме българска следа по целия свят. Наш сънародник управлява най-високият небостъргач в Китай.
Преди година и половина Китай решава да надмине САЩ. За целта изготвя мегамащабен държавен проект за небостъргач, невиждан досега по размери.
Огромната конструкция се издига на 632 метра, които са буквално в небесата. А за да е всичко още по-грандиозно – на покрива ѝ се прави огромна обсерватория, за да се виждат и звездите.
Нашенецът, който управлява сградата, се казва Станимир Александров. Той разказва, че един етаж от тази сградата се вдига за 24 часа, като по него работят стотици работници.
След като мечтата на правителството се сбъдва, Шанхай Тауър прилича на малък град, който побира десетки хиляди души. Сградата има собствена пречиствателна станция, както и станция, чрез която сама си произвежда ток.
Всичко това е поверено в ръцете на Станимир. Като малък той не подозира накъде ще го отведе животът. Завършва с пълно отличие английската гимназия, след което решил, че да учи у нас или в Европа е прекалено лесно.
Именно заради това насочил поглед към другия край на света. Въпреки че знаел само как да каже „добър ден“, колегите му го приемат топло. След като се справил с предизвикателството на китайския език, всичко друго се случило като на филм. Следват няколко покани за ръководни позиции без да има значение, че е чужд в страната.
Небостъргачът Шанхай Тауър е мегаструктура, която е колосално достижение за дизайна, архитектурата и строителството. Освен със своите размери, тя впечатлява и със съоръженията си, издържани напълно в духа на модерното разбиране за устойчиво развитие.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.