Българин на съд в САЩ за манипулации на борсата

Българин беше обвинен в манипулация на търг за купуването на три компании на борсата в САЩ, сред които „Avon Products“, съобщават световните агенции.
37-годишният софиянец Недко Недев е обвинен в създаването на фалшиви оферти за „Ейвън“ чрез компания, наречена „Пи Ти Джи Кепитъл“.
Фалшивата оферта за закупуването на „Avon“ той и съучастниците му направили на 14 май, като предложили да купят акциите за 18,75 долара. В резултат цената им този ден скочила с 20 процента.
Офертата била направена чрез компания, наречена PTG Capital Partners, която се смята за нелегитимна. Данните сочат, че Недев и останалите, чиито имена не се съобщават, обвинени са координирали борсовата манипулация от България.
Четиримата приложили същата схема и за компанията „Rocky Mountain Chocolate“ и „Tower Group international“. Целта била да манипулират цените на компаниите с надеждата после да продадат позициите си, открити преди предполагаемата измама на борсата, на изкуствено раздутите цени.
Според американския регулатор – Комисията за ценните книжа и търговията, Недев спечелил по този начин десетки хиляди долара, посочва „Ройтерс“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.