Бутилка извлича влагата от въздуха и я кондензира в питейна вода

Австрийският дизайнер Кристоф Ретецар е създал устройство, което извлича влагата от въздуха и я кондензира в питейна вода, пише Live Science. Изобретението, наречено Fontus може да се закачи към велосипед, така че колоездачът да генерира вода по време на дълги преходи в ненаселени местности.
Fontus разчита на несложния механизъм на кондензацията, който лесно може да се онагледи, ако извадим бутилка с безалкохолна напитка от хладилника и я оставим на кухненския плот за известно време. Ще забележим, че върху бутилката се образуват капчици вода. „Това е кондензацията на водата във въздуха,“ казва Ретецар. „Във въздуха винаги има определен процент влага, независимо къде се намираме – дори в пустинята. Това означава, че винаги съществува възможност да извлечем влага от въздуха.“
Функциониращото със соларна енергия устройство се състои от кондензатор, (който действа като охладител), свързан със система от хидрофобни повърхности, които отблъскват водата. Когато монтираната на велосипед бутилка поема въздух, а повърхностите се охлаждат, резултатът е кондензация, обяснява Ретецар.
При оптимални условия – температури между 30 и 40 градуса по Целзий и влажност между 80 и 90 процента, за един час Fontus произвежда 0.5 литра вода. Прототипът съдържа филтър, който спира влизането на прах и насекоми, но засега няма филтър за отстраняване на потенциално вредни замърсители. „Получената вода е чиста, освен ако въздухът не е наистина замърсен,“ отбелязва Ретецар.
Австрийският изобретател работи и върху стационарен модел на устройството, който всмуква въздух с помощта на вентилатор. Този модел би могъл да се използва в региони по света, където влажността е висока, но водата е оскъден ресурс. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.