БСП-съветниците ще питат на сесия кмета за уволненията в общинската администрация

В понеделник групата съветници от БСП ще внесат питане в Общинския съвет на следващата сесия кметът на Разград д-р Валентин Василев да отговори какъв е принципът на подбор на хората в местната администрация, които получават предизвестия за освобождаване от работа. На специална пресконференция днес председателят на групата съветници от БСП Елка Неделчева нарече случващото се „масови уволнения“ на хора, които не са на ръководни длъжности. Но в групата на „нарочените за освобождаване“ имало и откровено политически уволнения. Като пример Неделчева посочи юристът Добрин Добрев, лидер на младежката организация на БСП, председател на инициативния комитет за издигане на кандидатурата на предишния кмет Денчо Бояджиев за нов мандат.
Според сметките на социалистите, предприетата от кмета Василев кампания за освобождаване на около 20 служители по член 331 от Кодекса на труда /по инициатива на работодателя/, освен че нарушава трудовото законодателство заради размера му до „масови уволнения“, при което редът на прекратяване на договорите е друг, щяло да донесе загуби на общинската хазна в размер на над 50 000 лева заради дължимите обезщетения при прекратявана на трудовото правоотношение с тях.
В текста, който Елка Неделчева представи на пресконференцията неподписан от никого, като становище на групата съветници на БСП, се твърди, че въпросните уволнения са, за да може кметът „да назначи на работа свои приближени съпартийци“.
В началото на следващата седмица общинските съветници от БСП, с друго писмо, щели да поискат среща с кмета, на която да поставят този и други свои въпроси по отношение на „непрозрачното, некомпетентно и безпринципно“ управление на общината от кмета и екипа му. Сред питанки били и тези за изненадващия спешен ремонт на хижата на общината на Пчелина, колко струвал той и какво изобщо се случвало там. За „смущаващи неща“ социалистите щели да питат кмета и на всяка сесия на местния парламент, обеща Неделчева.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.