БСП разреши на местните си организации да влизат в коалиции с други партии за местния вот

БСП ще даде свобода на местните си организации да влизат в коалиции с други партии за местния вот, но само в подкрепа на лявата социална политика. Промяната беше обявена преди заседанието на Националния съвет на БСП, който трябва да утвърди коалиционната рамка за участие в местните избори наесен, съобщи БНР.
Подготовката за предстоящите местни избори не търпи отлагане, каза председателят на БСП Михаил Миков при откриване на заседанието на пленума: „От тук нататък предстои много работа и Националният съвет, областните председатели, общинските ръководства, всички имат своя ангажимент по отношение на политическата декларация на конгреса, по разясняване Резолюцията за участие в местните избори, които да бъдат съчетани с нетърпящото отлагане подготовката за местните избори“.
Социалистите трябва да утвърдят коалиционната рамка за участието си в местния вот наесен. „Ще бъде дадена оперативна свобода на общинските партийни организации, и, разбира се, те трябва да се съобразяват както с политическата декларация на основното заседание на конгреса, така и с коалиционната рамка. АБВ е възможен партньор само там, където се споделят леви политики и леви стандарти“, каза говорителят на БСП Атанас Мерджанов.
Според заместник-председателя на БСП Янаки Стоилов е рано да се говори за обща лява кандидатура за президентските избори, както предлага АБВ: „Сега имаме ние задача да решим въпросите с местната власт, за президентските избори могат да възникнат нови партии или някои да престанат да съществуват от наличните, така че да не бързаме сега да се споразумяваме за президентските избори“.
Пленумът трябва да одобри механизмите за оценка за работата на червените кметове и общинските съветници, както и критериите за издигане на кметове от БСП.
НС на БСП прие решение за вида на изборите и състав на Комисия по изборния процес за организация и осъществяване на контрол по провеждането на съответния вид избори. Във връзка с необходимостта от организационно и политическо укрепване на партийните структури се насрочва цикъл отчет и избори за периода 30 април-31 май в общинските организации в: Кнежа, Нова Загора, Несебър и столични р-н Искър с различни норми на представителство. Нормите зависят от броя на членовете, които имат организациите: Кнежа – един делегат на трима представители; Нова Загора – един делегат на петима представители; Несебър – ще се решава от общо събрание; р-н Искър – един на четирима представители. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.