БСП не иска промени в Конституцията

„Конституцията не може да бъде променяна с лека ръка само за овладяване на нови позиции в съдебната власт“, каза лидерът на партията Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро.
„Ако кадровият проблем е в основата на разбирането за съдебна реформа, то ние категорично няма да участваме“, отсече лидерът на БСП.
Той се възмути, че управляващите се гласят чак да променят Конституцията, само и само за да сменят лицата, които всъщност те са избрали през първия си мандат. И напомни, че тази намеса противоречи на независимостта на съдебната система.
Миков каза още, че БСП е готова с подписката за сезиране на Конституционния съд за изтегления заем от 16 милиарда и ще води разговори и с други политически сили, включително и с АБВ, които първоначално бяха против дълга, а после се извъртяха и го подкрепиха.
За да се сезира съдът тряба да се съберат 48 депутати, а БСП има само 39. Затова следващата седмица те ще предложат това искане и на други групи, които да го подкрепят. Миков специално изтъкна, че ще се потърси среща и с АБВ, които първо са подкрепили новия заем, но след това са изразили позиция, че не го одобряват.
„Ще дадем възможност на АБВ да се коригират“, обясни Миков. /КРОСС*

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.