Брюксел отмени новогодишните тържества заради терористична заплаха

/КРОСС/ Традиционното посрещане на Новата година на площада в белгийската столица е отменено заради опасения от терористична атака, обяви кметът на Брюксел Иван Майер в интервю за телевизия RTBF.

Решението за отмяната на тържествата идва след като полицията арестува двама души по подозрение, че готвят терористична атака срещу знакови места в Брюксел в новогодишната нощ. Според информация на CNN заподозрените са част от рокерска група с името „Ездачи-камикадзета“ и са обсъждали атака срещу централния градски площад и сгради на полицията и военните. Източниците на телевизията твърдят още, че атаките са вдъхновени от действията на терористичната организация „Ислямска държава“, но не са ръководени от нея.

Местните власти са притеснени и от арестите на заподозрени терористи в Турция, за които също се смята, че са планирали атаки в Анкара по време на новогодишните тържества. В името на сигурността, тържествата в Брюксел се отменят, като няма да се проведе и новогодишната заря с фойерверки. „По-добре е да не поемаме рискове“, отбеляза кметът на Брюксел пред местната телевизия RTBF.

Червеният площад в Москва също ще бъде затворен и там няма да се провеждат новогодишни тържества. В останалите столици в Европа охраната ще е увеличена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.