Брюксел оставя само България под мониторинг

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обяви за изваждане на Румъния от Механизма за сътрудничество и проверка. Той подчерта, че случаят с България „не е тясно свързан“ с румънския и мониторингът над съдебната система и борбата с корупцията ще приключи по различно време в двете страни.
Така страната ни ще остане единствената държава, която ЕК наблюдава по въпросите със съдебната реформа и корупцията.
Това стана ясно в Брюксел, след срещата между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и румънския премиер Дачиан Чолош.
Юнкер съобщи, че е готов да приключи механизма за наблюдение над правосъдната и правоохранителната система в Румъния още в настоящия мандат на Комисията.
„Ако Румъния е готова преди нашите приятели българите, е ясно, че механизмът за нея ще бъде прекратен. Ако Румъния е на същото ниво на прилагането на това, което ЕК и другите държави-членки очакват, механизмът за наблюдение също ще бъде прекратен“, обясни Юнкер.
Румъния и България попаднаха под един и същ механизъм за наблюдение при влизането си в ЕС, припомни председателят на ЕК.
„Това е пълно обръщане на резултата от страна на Букурещ, който изоставаше значително през 2012 г. Тогава току-що дошлият премиер Виктор Понта беше в ситуация страната му да бъде поставена под доста строго наблюдение. Но три години по-късно, българската система продължава да буксува без особен напредък и дори със сериозно връщане в доста отношения, докато румънската очевидно постига напредък. Като мярка за успех може да се вземе предвид фактът, че самият Понта се оказа сред разследваните и обвинените в корупция, като се наложи да подаде остака“, посочи Юнкер.
Лидерът на ДСБ Радан Кънев определи казаното от Юнкер като „момента, от който вече пет години се страхуваме“ – при това настъпил „с чудат люксембургски хумор и лека гавра с България“.
„Границата на същинска Европа става Дунав, поради безотговорното отношение на днешното правителство към съдебната реформа. И поради престъпното отстъпление пред Пеевски, Първанов и Цацаров на 09.12.2015“, написа във Фейсбук Кънев.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.