Броят на загиналите след земетресението в Непал достигна 688 души

Броят на жертвите, загинали след земетресението в Непал тази сутрин, достигна 688 души, предава AFP, позовавайки се на информация на официалните власти в страната. „Броят на загиналите достигна 688 души в цялата страна“, заяви говорителят на непалското вътрешно министерство Лаксми Прасад.
Непалският министър на информацията Миненда Риджал съобщи за сериозни разрушения: „Има опустошителни разрушения в района на епицентъра на земетресението на около 80 км от Катманду, както и в самата столица. Разрушени са много сгради, сред които и историческата кула Дхарaхара, датираща от XIX век. Продължаваме да събираме информация“.
По последни данни най-малко един човек е загинал и още 50 са блокирани под развалините на кулата, която е сред основните забележителности на Катманду.
Манеш Шрестха, жител на Катманду, разказа пред СNN: „Земетресението продължи много дълго. През всичките тези години не съм виждал толкова силно земетресение. Понякога сме свидетели на трусове тук, но това беше много силно и продължи много дълго“.
Индийският премиер Нарендра Моди е събрал правителството, за да обсъдят извънредната ситуация. Пакистанският му колега Наваз Шариф е поискал помощ за Непалската автономия.
Днешното земетресение от 7,9 по Рихтер е най-силното от 1934 г., когато Катманду е бил разрушен напълно.
Силно земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Непал, съобщи Европейският сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 11.56 ч. местно време, с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду и с дълбочина 10 километра. Вторичен трус от 5,5 по Рихтер е регистриран 30 минути след първия.
Местни жители публикуваха трескаво коментари на сайта на Европейския сеизмологичен център, след разтърсилия ги мощен земен трус. Повечето коментари са на граждани, които са били на повече от 80 км разстояние от епицентъра на земетресението. Съобщават за счупени прозорци, силно клатене в продължение на повече от 20 секунди. Повечето хора, които живеят в столицата, са изпаднали в паника и са избягали от домовете си. Все още няма официална информация за загинали и ранени хора и за щетите.
По-късно последва ново силно земетресение в същия регион. Новият земен трус е с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер, регистриран е в 12.30 ч. местно време, 6.45 ч. по Гринуич, с епицентър на 64 км северозападно от столицата на Непал – Катманду, с дълбочина 10 километра. РИА „Новости“ съобщава, че няколко сгради са се срутили.
Има съобщения за жертви, но броят на загиналите е трудно да бъде определен на този етап. Кореспондент на CNN е видял поне петима загинали в болница в Катманду. В столицата царял пълен хаос, ранени хора тичали по улиците. Разрушени са много къщи и исторически сгради. Една от тях е историческата кула Дхарара, построена през 1832 година. Тя бе едно от популярните места за туристи през последните години, заради панорамната гледка от осмия етаж.
Не е известно колко души е имало в сградата в момента на земетресението, но според непалски медии под руините са затиснати около 50 души. Знае се за загинало дете, затиснато от паднала статуя в парк край Катманду. В района на Еверест са се свлекли няколко лавини. Земетресението е усетено дори в Ню Делхи, Индия.
Индийският премиер Нарендра Моди написа в Туитър: „В момента сме в процес на събиране на повече информация и работим, за да достигнем до пострадалите и у нас, и при съседите в Непал“.
Земетресението е усетено силно и в гъстонаселения индийски щат Бихар. Полицейски източник оттам казал, че телефонните линии са блокирани от тревожни позвънявания, но засега не могат да кажат има ли при тях жертви и разрушения. Засега има сведения за загинало дете, затиснато под рухнала стена, в индийско село до границата с Непал.
Земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер е регистрирано и на територията на Япония в Тихия океан, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 15.35 ч. местно време, 6.35 ч. по Гринуич, с епицентър на 306 км южно от Йокохама и на 251 км южно от Татеяма, с дълбочина 82 километра. Няма информация за загинали и разрушения. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.