Броят на жертвите на земетресение в Непал превиши 1800, ранените са повече от 4500

Броят на жертвите на земетресение в Непал превиши 1800, ранените са повече от 4500
САЩ обявиха, че изпращат спасителен екип и отпускат първа помощ от 1 млн. долара на Непал, който пострада в събота от силно земетресение, отнело живота на близо хиляда души, съобщи Американската агенция за международно развитие (USAID).
Сред жертвите на земетресението в Непал е изпълнителният директор на Google Дан Фрединбург. Той е загинал под Еверест, където в резултат на силното земетресение падна лавина. Смъртта на Фрединбург бе потвърдена от неговата сестра.
Жертвите на опустошителното земетресение от 7,8 по скалата на Рихтер в Непал надхвърлиха 1800 души. Ранените са повече от 4500. По информация на посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали български граждани в резултат на разрушителното земетресение.
Почетният консул на България в Непа – Бхола Тхапа, продължава да поддържа редовен контакт с местните власти, съобщи МВнР и изказа съболезнования на семействата и близките на стотиците жертви на природната стихия.
17 тела са намерени в базовия лагер на връх Еверест, където стотици алпинисти бяха застигнати от лавина след силния трус в Непал, предаде “Reuters“. В неделя сутринта за първи път хеликоптери успяха да достигнат до лагера. Според спасителите 61 души са ранени при лавината, която затрупа част от палатките.
Инцидентът се случва в началото на алпинисткия сезон в момент, в който в лагера са били събрани около 300 души.
Военно-транспортен самолет на индийските ВВС със спасители и хуманитарна помощна борда е изпратен в Непал. На борда на самолета се намират 50 спасители. До вечерта за Непал ще излетят още два индийски военно-транспортни самолета с хуманитарна помощ за пострадалото население.
В резултат на мощния земен трус в Непал в Тибетския район са загинали пет души и 13 са получили сериозни наранявания. Най-сериозно е пострадал тибетският окръг Шигадзе. Има разрушения в няколко селища. Прекъсната е телекомуникационната връзка, както и движението по автомагистралата от град Жангму за Непал. Освен това по данни на посолството на КНР в Катманду поне двама китайски граждани са сред убитите от земетресението в самия Непал.
Азиатските държави продължават да издирват хиляди свои граждани, които са в неизвестност в Непал, след като катастрофалното земетресение в хималайската държава прекъсна комуникациите и транспортните връзки, предава AFP.
Китай изпрати чартърни полети за да приберат 683 туристи, които са се намирали в Непал по време на бедствието, а от японското външно министерство съобщиха, че са организирали извънредна служба за връзка, която да помогне на 1 100 японски граждани, пребиваващи в страната.
Австралийският външен министър Джули Бишоп заяви, че най-малко 200 от 549 австралийски туристи са в неизвестност, а новозеландският й колега Мъри Маккъли уточни, че неговата страна се опитва да локализира и да помогне на 110 новозеландци.
Мощното земетресение и последвалите вторични силни трусове срутиха 9-етажна историческа кула в непалската столица Катманду. На място бяха открити телата на десетки загинали. Стотици са ранени, има още затрупани хора под рухнали сгради в Катманду.
Земен трус с магнитуд 7,8 по скалата на Ритхер бе регистриран в събота в 11.56 ч. местно време в Непал, в 6.11 ч. по Гринуич, с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду, с дълбочина 10 километра.
Местни жители продължават да публикувахатрескаво коментари на сайта на Европейския сеизмологичен център след разтърсилия ги мощен земен трус. Повечето коментари са на граждани, които са били на над 80 км разстояние от епицентъра на земетресението. Съобщават за силно клатене в продължение на минута и множество разрушения.
Има много затрупани хора под развалините. Регистрирани са и земни трусове минути след първия с магнитуд 7,1 по Рихтер, 5,8 по Рихтер, 5,5 по Рихтер, 5,3 по Рихтер. Силните земетресения са усетени и в Северна Индия, Бангладеш, Тибет, както и в целия регион в радиус от близо 800 км. В Индия загиналите след земетресението са повече от 20. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.