Брайвик съди Норвегия

Андерш Брайвик отново застана пред съда, но за да съди Норвегия. Днес в Осло започна процеса за преразглеждане на условията, при които е държан масовият убиец. През 2011-а Брайвик уби осем души като взриви бомба пред сградата на правителството в Осло. После застреля 69 младежи в лагер на остров Ютоя.
Нехуманно отношение – в това обвинява Андерш Брайвик норвежката държава. Твърди, че властите нарушават Европейската конвенция за правата на човека, защото го държат в изолация и че няма право на личен живот.
Животът си в затвора той сравнява с изгнание.
Властите в Норвегия признаха, че не му разрешават да пише писма, защото се опасяват, че той може да създаде мрежа от екстремисти. Това е и причината да ограничат и свижданията му.
За жестокото убийство преди 5 години Брайвик получи 21-годишна присъда. Той има право да се движи свободно в три килии, има достъп до телевизор, компютър и дори до игрална конзола.
Но това не е първия път, в който Байвик се оплаква от, лошите уловия в затвора. Преди две години масовият убиец заплаши, че ще започне гладна стачка, ако не получи по-нов модел на конзола. Той дори заплаши, че ще се самоубие, защото почивката му беше намалена с 1 час.
Процесът ще продължи до петък. Очаква се Брайвик да свидетелства утре. Ако съдът реши, че правата на затворника са нарушени, ограниченията спрямо него могат да бъдат намалени.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.