Борисов: Не може да поемем ангажимент към „Уестингхаус“

Премиерът Бойко Борисов заяви готовност правителството да работи по споразумението с „Устенгхаус“ за Седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, но при условие, че те са инвеститор. Ако са търговец, ние нямаме финансови възможности, посочи той в отговор на въпрос на Янаки Стоилов.
Депутатът отг „БСП – лява Бължария“ попита какво ще предприеме държавата във връзка с изтичащия договор за сътрудничество между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, но Борисов реши да говори за договора с „Уестингхаус“.
Борисов изрази мнението на правителство като заяви, че не може да поеме ангажимент да потвърди договора за този проект, по така предложената схема и съответно подписаните от правителство на Пламен Орешарски.
Ще продължим да работим с „Уестингхаус“ като партньор, но по това, което беше подписано и договорено, не може да поемем този ангажимент, каза той. „Като инвеститори „Уестингхаус“ са добре дошли. Ако е изгоден проектът, би трябвало да намерят работеща схема“, допълни той.
Трябва да ви кажа, че толкова много ядове ми създадохте с това, което тогава абсолютно ненужно беше подписано, знаейки прекрасно, че нямаме възможност да вземем такъв голям кредит и да емитираме нов дълг, обърна се премиерът към социалистите.
Той уточни, че правителството ще продължи да работи с компанията като партньор, но не може да изпълнява споразумението на Орешарски, за което ще са нужни 10-15 млрд. лв.
Борисов посочи, че вчера е изтекъл срокът на споразумението с „Уестингхаус“ и българското правителство за построяването на новата ядрена мощност у нас по технология, която ще струва 7.7 млрд. долара. С мотива, че държавата ни не разполага с такъв ресурс, на „Уеснигхаус“ бе поставено условието да стане инвеститор в проекта. Миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че официално е поискано американската компания да поеме 49% от капитала на дружеството на VІІ блок. От отговора на Борисов стана ясно обаче, че „Уестингхаус“ по-скоро не са съгласни да станат инвеститор в проекта. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.