Борисов: Митничарите бойкотират отпора срещу сивата икономика

Митничарите на Свиленград бойкотират отпора срещу сивата икономика. Това е заявил пред министрите премиерът Бойко Борисов по повод кризата на българо-турската граница, стана ясно от стенограмата на Министерски съвет.
„Във всяка една група, която задържаме, в две от тях – данъчни, в две от тях – граничари, и трябва да ви кажа, че това е страшно дисциплиниращо за състава. В момента 15 митничари сме изпратили, всеки момент ще са в Свиленград. Затова моля, когато говорите и с лидерите си на партиите, това изрично да го отбележите, отпор на сивата икономика. Тези два милиарда и кусур, които не са влезли някъде, е отпор пряко насочен срещу нас. На Свиленград бойкотират. Нали разбирате, че ако тези камиони се пуснат без да се проверяват, ще влезе месо, ще влезе и захар, и шоколади, и цигари или каквото и да било. Вчера има нова реализация за, образно казано, четири тира с цигари, тези с гилзите, където е накълцаният тютюн, с над 1100-1200 кашона с такива гилзи, което се равнява на три и половина тира с цигари все едно нелегално са влезли. И трябва да ви кажа и от съвещанието сутринта, това, което докладват двете приходни агенции, службите, прокурорите, в следващите седмици приходите ще се увеличат и това го гарантирам. Какво по-добро този задържан митничар, или задържан граничар, или задържан данъчен, ако ги е давал нагоре, да каже на кой“, казва Борисов.
И продължава: „Сиреч, това е най-добрият начин за борба с корупцията. Приходи в държавата, стопяване на сивия сектор и още веднъж на всички благодаря, знам колко е трудно, и на нас включително, но само това да сме направили, стига.
Затова много те моля, госпожо Кунева, направи всичко възможно да се разясни, да се обясни, мисля че е един добър модел. Помислете за имена, защото в края на краищата това е много важно, хора с репутация, които да се заемат с тази работа, безкомпромисни, и нещата ще си дойдат от само себе си.
Понеже Христо Иванов участва там, аз специално го моля да предаде моите почитания към всички, които по един или друг начин работят за справяне в борбата с корупцията, дали по-успешно, дали – не, важното е че в това отношение имаме пълно единомислие, че трябва да сме абсолютно безкомпромисни. И тъй като съм си дал обет да говоря по-малко, когато цифрите… Това всичкото, което говорим, след три дни ще го има на сайта на Министерството на финансите, нека анализаторите, коментаторите да го коментират. Има една стара приказка „Когато фактите говорят, и боговете мълчат“. Ще минем милиард и пет-шестстотин милиона поне, говоря за новите. А иначе спрямо миналата година ще стана доста повече“.
Борисов засяга и темата с падналата ограда на границата с Турция:
„Разбира се, не се гласете много да ги похарчим, защото ще трябват – една голяма дупка зее в дефицита, но и по оградата. Моля те, госпожо Бъчварова, само това да промениш – ограждението, което извършваме, защото това на Орешарски падна, трябва да го ремонтираме. Но това ме удивява – ние дори не ги атакуваме, защото като строител знам, че при тези наводнения, свлачища и т. н. може да подадат колци, може да се наклони, навсякъде във всичко става. Тези същите, които вместо да се крият и да не повдигат темата, излизат и казват „Паднала оградата“. Да, ние ще я ремонтираме и не им търся и затова кусур, защото това се случва – човек си направи вкъщи ремонт и самите вие знаете – като дойде жената и го погледне и намери три кусура поне – фугите на плочките, това нацапал майсторът, какво ли ненаправил. Така че, госпожа Бъчварова, това те моля: като те питат, само им напомни и им кажи „Ще го направим“. И ще го направим“, казва още той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.