Борисов: Министрите да се обяснят на президента за обществените поръчки

Няма да се спирам в подробности и детайли на изказването на президента Радев, но всички министри, които провеждат обществени поръчки, така или иначе – поискайте среща с него и всеки един да представи това, което прави. Това заръча министър-председателят Бойко Борисов на министрите от кабинета си, цитиран от news.bg.

Поводът е изказването на президента Радев за обществените поръчки и критиките към правителството за кражби.

Премиерът бе категоричен, че ако има данни за злоупотреби, следва те да бъдат дадени на прокурорите – „да ги вкарат в затвора“.

„Ние започнахме санирането с една единствена цел. В следващите 5-10, 15 години цели жилищни комплекси ще излезнат на практика от употреба, ще станат опасни и ДНСК трябва да ги затвори. У Хайредин преливник се развалил – дойде кмета и вика държавата да помогне. Представете си – правителство сме днес, след десет или 15 години, когато хиляди хора трябва да бъдат извадени от жилищните панелни блокове и тъй като пък там неговата партия навремето, когато е строила, е направила така, че земята не се знае и на кой е и каква е ситуацията там и тези хора трябва да бъдат изведени насила от домовете им. Дали няма тогава да кажат, държавата къде е, защо не ги е санирала, не им е удължила живота, или не е уредила собствеността им“ – попита Борисов.

Той бе категоричен, че ако някой е злоупотребявал следва да бъде даден на прокуратурата. „Аз обществени поръчки не правя – правят ги кметовете“, заяви обаче Борисов.

Той призова да се дават сигнали. „Аз отговарям за политиката. Стотици хиляди българи вече се ползват от санираните блокове и от хиляди санирани в два-три се появиха течове. Не може заради една бълха да горим целия юрган“, каза още Борисов.

„Винаги може да му се отговори, но не искам да влизам в неговите войни. Имаме по-важна работа, така че Нанков, Нено Димов, Караниколов, Вълчев – всички по един искате среща и казвате – това правим, това са конкурсите, за кои имате претенции, че са на тъмно, че е на светло, искаме с прожектор да го осветим – да е ясно какво се прави. Ясно и точно“, заяви Борисов.

Министър-председатлеят коментира още, че и Каракачанов може да говори много за обществените поръчки по време на служебното правителство.

„Смениха се хора, ако се бяха похарчили 4-5 милиарда, аз не знам как с Валери да вдигнем пенсиите, как щяхме да даваме бонуси за пенсионерите за Великден и за Коледа, как щяхме да вдигнем на военните над 100 млн. заплатите, как щяхме да вдигнем на МВР над 150 милиона заплатите, как щяхме да увеличим двойно учителските заплати, как щяхме да дадем на БАН 15 млн.лв. отгоре , на университета 10 млн. отгоре, 680 млн. лв. за училищна инфраструктура. До тук ще се ограничим – надявам се и той да се ограничи до тук“.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.