Борисов за пенсионната реформа: Беше много трудно да се намери разумен компромис

Всички ние се опитахме да си свършим работата и максимално да направим компромис. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов. Заедно с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министъра на финансите Владислав Горанов, Борисов участва на среща със синдикати и работодатели, на която бяха обсъдени промените в пенсионната реформа.
От името на ГЕРБ се надявам, че пенсионната реформа ще бъде подкрепена, добави премиерът.
Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Много от големите проблеми са замитани и отлагани във времето, затова беше много трудно да се намери разумен компромис, каза още Борисов.
Вицепремиерът Ивайло Калфин пък съобщи, че социалният пакет, който МС внася, има общо съгласие.
Пакетът е резултат на много месеци детайлно разговаряне. Остават теми, по които продължаваме да говорим, каза социалният министър.
Той благодари на социалните партньори за ангажимента и отговорността.
Всеки беше достатъчно разумен и зрял да направи отстъпка, каза още Ивайло Калфин.
Промените включват увеличаване на осигурителните вноски от 2017 г. с 1 %, като парите ще отиват във фонд „Пенсии“ на НОИ, възрастта за пенсия при 1-ва и 2-ра категория спира на 55 или 60 години. При закриване или съкращаване в мина миньорите могат да се пенсионират и по-рано, но след навършване на 55 години не могат да бъдат назначавани отново. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.